Screened by Pohutukawa Stage 2

After initially planning to use the rear house as a holiday home the clients decided to make the mount their permanent home.

The client’s brief was for a liveable and relaxed beach house that made the most of the dramatic ocean views. Visually striking, the sharp charcoal exterior links the new building both to the original cottage and the newer holiday house behind. From the street an established pohutukawa tree remains the dramatic focus. This tree has been an integral part of the character of the site throughout both stages of development and the newest phase of building remains respectful of it.

The single level design is kept intentionally relaxed. Utilising raw unfinished materials, the decor is kept simple and natural. Products were chosen to showcase a smart, robust and sustainable coastal home. It has a sophisticated vibe suited for entertaining. Best of all, the promise of the spectacular sea view is fully realised. Expansive glass windows run full height across the front of the property allowing for an ever changing vista from dawn to dusk.

With a feel that is low key and unpretentious, this is a beautiful coastal home that celebrates its prime location while retaining an authentic charm fused with modern comfort.

Footnote: *The original cottage sits enjoying a well-deserved ‘retirement’ in its latest guise as a fishing cabin along the shores of the Tongariro River.


architecture bureau ltd, po box 27080 garnett avenue, hamilton 3257 new zealand p. 07 949 9095