Logo

Concrete Bungalow

A new build in Mt Maunganui, the project site had a gradual slope heading away from the road to an existing level backyard behind a Huntly brick house built in 1950-60’s. The existing house was organised in a traditional manner with habitable spaces located in upper first level divorced from the ground due to the lower basement garaging below. Due to the nature of the surrounding properties, the site offered no potential views of the ocean beyond or views of Mauao, however the site did offer delightful views over the road to existing mature Pohutukawa trees that border Mt Maunganui Primary School’s playing fields.

As the intention was to remove the existing house leaving a vacant site, there were no planning constraints beyond the standard District Plan requirements that applied to the site. While the site had no constraints, our client raised concerns expressed by their neighbour, about a loss of privacy in their backyard, primarily around their swimming pool, which is located at a lower ground level relative to our client’s site.

The client’s brief was for a four-bedroom home to accommodate their extended family and large boat. In response Architecture Bureau’s design approach was to create separate outdoor courtyard areas divided by a central living area which all share views of the Pohutukawa trees across the road. The boat garage has been intentionally stacked behind the garage to discretely park the boat and maximise the width of the living area to open views of the Pohutukawa trees through the house. From the road, the setback position the house and the formation of a raised front outdoor courtyard provides a sense of sanctuary from the prying eyes of pedestrians, and reduces buildings visual bulk from the road.

Our client produces concrete agricultural and building products, so from any early stage using the materiality of concrete was part of the client’s initial brief, as this provided cost efficiencies for our client. On this basis, the primary construction typography is pre-cast concrete panels, using a mixture of insulated and non-insulated panels. Due to the coastal location the assessment of additional exterior material selections was particularly concerned about avoiding high maintenance materials, that would corrode or require regular painting or recoating. For both external and internal the remaining material selections were assessed around providing balance to the inherent nature of the concrete to often feel cold and drab.

Te Kahui NZIA Logo
Award Winner
Size
275 SqM
Location
Bay of Plenty
Builder
JC Builders BOP Ltd
  • Concrete Bungalow Street View
crosschevron-upframe-expand