Logo

View Point

Located in the coast township of Raglan, the site immediately slopes away from the road in a southerly direction, which generates views of the Raglan harbour, Rangitahi peninsula and Mt Karioi beyond. The site had an existing house that was raised above the ground on piles with an open single carport below accessed by a steep driveway. The habitable spaces in the existing house were located on the upper first level, divorced from the ground and any meaningful outdoor spaces. Modest windows with low head heights that truncated the apex of Mt Karioi beyond and limited outlook from the existing house. On the road side of the house a formation of a new front outdoor courtyard provides a sense of sanctuary from the prying eyes of pedestrians and shelter from the southerly wind, while also providing views through the house to Raglan harbour, Rangitahi peninsula and Mt Karioi beyond.

Due to the steep topography of the site, the bulk of existing house infringed the Council building envelope. On this basis the project was initially presented by the client as a renovation as they wanted to maintain the level of outlook amenity created by the infringing areas of the existing house. While the site topography heavily influenced the planning building envelope, the southerly orientation of the views was also the direction of the prevailing southerly wind.

In taking in the challenge of this brief, our client had two key drivers in their brief; firstly, they required a relaxed simple two-bedroom holiday house to accommodate themselves with a further two-bedroom guest area that could used for extended family but flexible enough to accommodate short term one or two groups of air bnb guests; and secondly, the new house was to be more open and embracing of the views of Raglan harbour, Rangitahi peninsula and Mt Karioi beyond, without being exposed to the prevailing southerly wind. In response to the brief, the configuration of the house has been intentionally stacked vertically to use the slope of the site to reduce the bulk of the building from the road and to allow both the primary house and guest area to have views, and a sense of separation and privacy so additional family and/or guests do not intrude on the sense of the modest two bedroom holiday home. Access to the guest area has been discretely located behind a raised car parking platform. Our design approach the house was to create separate outdoor areas either side of a central living area that is flanked by a bedroom and ensuite each side.

Te Kahui NZIA Logo
Award Winner
Size
200 SqM
Location
Raglan
Builder
Kre8ive Construction
crosschevron-upframe-expand