Logo

He Iti Ake

Located in Papamoa, this partially elevated site provides views of the sand dunes and beach with Motiti Island beyond. Perched on this site was a five bedroom beach house built in 1970’s, dual clad with asbestos sheet cladding to the first floor on a concrete block ground floor base. The existing house was arranged in a traditional manner with living areas, bathroom and three bedrooms at first floor level with an additional lounge and two bedrooms, laundry and garaging below at ground floor level. A previous alteration had created an open plan living, dining and kitchen space at first floor level but the opportunity for occupants to have connectivity with outdoor spaces surrounding the house is awkward and limited.

The client briefed Architecture Bureau to modernise the existing five-bedroom home to accommodate their family and improve the connection and access to outdoor spaces and views to the dune, beach and Motiti Island. Two additional parts of the client’s brief was to improve; a) the accessibility to their home for both people and vehicles while also providing a dedicated parking space for their boat, that did not impede pedestrians and vehicles accessing the property; and b) provide privacy for the main bedroom from the first floor deck. Underlying these changes was the client’s desire for the external character of the existing home to remain understated and humble.

In response to the brief, our design approach was to reduce the size of the house to improve pedestrian, vehicle and boat accessibility. The decision to reduce the size of the house was made. This improved quality of the first floor living and outdoor spaces and compensated for the loss of the rarely used ground floor lounge. The remainder of the house has been carefully reorganized to rationalise circulation of the stairs and corridors, maintain five bedrooms, improve access to outdoor spaces from the living areas and provide a private main bedroom with views and luxury ensuite. A new carport has been constructed to provide privacy from prying eyes of pedestrians using the public walkway and provide additional covered carparking (with better headroom) for the family boat.

Te Kahui NZIA Logo
NZIA Awards: Winner
Size
225 SqM
Location
Papamoa
Builder
JC Builders BOP Ltd
  • Papamoa beach house alteration Architecture Bureau
crosschevron-upframe-expand